Izmenjava dobrih praks

Strokovna ekskurzija lesarjev

V okviru točke SPOT svetovanje JV Slovenija in v koordinaciji Območne obrtno podjetniške zbornice Novo mesto organiziramo in vabimo na brezplačni dogodek - strokovno ekskurzijo lesarjev z ogledom podjetja Berryshka, gozdne učne poti Rožek in mreženjem. Strokovna ekskurzija bo potekala v petek, 14. aprila 2023.

Program:

Odhod avtobusa ob 10.30 izpred Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto, Foersterjeva 10.

Ogled in degustacija v Destilarni in čokoladnici BERRYSHKA – ob 11. uri:

Destilarna in čokoladnica Berryshka je last družinskega podjetja Topp d.o.o. iz Šentvida pri Stični. Pred tremi desetletji je oče Jože Kenda v dolenjski destilarni iz prejšnjega stoletja v kraju Obrh pri Dolenjskih Toplicah pričel z izdelavo eteričnih olj. A ker so eterična olja sezonski posel, so iskali možnosti za novo ponudbo. Priložnost so našli v žagnjekuhi in sadnih likerjih, kasneje so začeli še uspešno zgodbo o čokoladi.

Danes v poletnem času v destilarni nastajajo eterična olja, v zimskem času pa več vrst alkoholnih pijač, od likerjev do brinovega žganja, ki jih skupaj z ročno narejenimi čokoladnimi pralineji iz lastne čokoladnice tržijo pod blagovno znamko Berryshka. Prisegajo na ročno delo, mojstrski in unikaten postopek destiliranja na podlagi večletnih preizkušanj, lastne recepture, lasten izvir vode ter najkakovostnejše naravne sestavine – sadeže in zelišča iz okoliških gozdov Kočevskega Roga.

Vsi izdelki blagovne znamke Berryshka se odlikujejo z najvišjo mednarodno priznano kakovostjo, s skrbno izbranimi, naravnimi in žametnimi okusi, z nizko vsebnostjo sladkorjev, brez dodanih umetnih barvil in aditivov. Sledijo najnovejšim trendom na področju žganih pijač, likerjev in čokolad in odkrivajo vedno nove okuse.

Slovenska blagovna znamka Berryshka, ki jo družina Kenda uspešno trži tako doma kot na tujem, je večkratni dobitnik mednarodnih priznanj za vrhunsko kakovost.

Ogled in predstavitev gozdne učne poti Rožek – drevesne vrste - ob 13. uri:

Voden ogled gozdne učne poti Rožek v dolžini 1,2 km. Izhodišče je izpred parkirišča Gozdnega gospodarstva v Podturnu, kjer nam bo predstavnik GG predstavil domače in tuje drevesne vrste ter njihovo uporabo v lesni industriji. Smerokazi na učni poti nas najprej pripeljejo do razvalin nekdanjega gradu Rožek iz 13. stoletja. V udornini za razvalinami je koliševka – kraška udorna jama, ki je eno najnižje ležečih rastišč smrekovega gozda v Evropi. Pot naravnega jelovo-bukovega gozda pelje mimo puhalnika, ki je povezan s kraško votlino Jazbino. Toplejši zrak se dviga iz jame, kar povzroča močno puhanje pri puhalniku in se v hladnejših dneh kaže v obliki goste megle. Jama Jazbina je bila nekoč hladilnica pivovarne graščakov, danes pa bivališče netopirjev. Pot po prijetni stezi pripelje v arboretum, do nasada različnih tujih drevesnih vrst. Krožna pot ima 12 oglednih postaj naravnih in kulturnih znamenitosti.

Mreženje podjetnikov s pogostitvijo v koči Rdeča luža v bližini Baze 20 – 15.00 uri:

Po ogledu gozdne učne poti se bo strokovna ekskurzija nadaljevala v koči Rdeča luža s pogostitvijo in mreženjem, z namenom odpiranja novih poslovnih priložnosti med udeleženci.

Predviden prihod v Novo mesto – ob 18.00.


Udeležba na strokovni ekskurziji je za vse udeležence brezplačna. Namenjena je mikro, malim in srednjim podjetjem in podjetnikom ter potencialnim podjetnikom regije Jugovzhodna Slovenija.


Prijava na strokovno ekskurzijo je OBVEZNA. Prijave sprejemata Breda Koncilja: breda.koncilja@ozs.si, tel.051 422 580 in predsednik sekcije lesarjev Dušan Mojstrovič: mizarstvo.mojstrovic@gmail.com, tel. 041 685 838, in sicer do vključno srede, 12. aprila 2023 oz. do zasedbe mest.


Vljudno vabljeni!

S prijavo na dogodek se strinjate s Pogoji uporabe storitev SPOT Svetovanje JV Slovenija.

Vas zanima več o dogodku ˝Strokovna ekskurzija lesarjev˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt preko telefona.

Breda Koncilja
@ breda.koncilja@ozs.si
# 051 422 580
Breda Koncilja

Datum

14. 04. 2023

Začetek ob

10.30 uri

Dogodek v ŽIVO

Projekt »SPOT Jugovzhodna Slovenija« se izvaja v okviru JR podporno okolje 2023 in je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.