Usposabljanje organiziramo na podlagi Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta (ES) o higieni živil št. 852/2004 in Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00 in 42/02 in 47/04), ki določata, da v proizvodnji in prometu z živili lahko delajo samo osebe, ki imajo ustrezno strokovno usposobljenost in izpolnjujejo osnovne zahteve osebne higiene.
Osebe, ki prihajajo v stik z živili, so: vsi, ki hrano skladiščijo, pripravljajo, proizvajajo, prevažajo, razdeljujejo, ki skrbijo za prehrano - pomagajo pri prehranjevanju drugih oseb ter drugi delavci, ki na kakršenkoli način prihajajo v stik s hrano.
Vsebina:
1. Varno delo s hrano (HACCP, spremljajoči higienski programi):
HACCP kot preventivni program zagotavljanja varne hrane
Higiena živil, osebna higiena, higiena procesa
Spremljajoči higienski programi
Zdravstveno stanje zaposlenih
Dejavniki tveganja pri delu z živili (mikrobiološki, kemijski in fizični)
Ureditev dokumentacije pred odprtjem živilskega obrata
Sledljivost in označevanje živil
Najpogostejše napake, ki jih na terenu zaznavajo inšpektorji za varnost hrane
2. Odnos do hrane in kultura varnosti hrane v luči nove zakonodaje (Uredbo Komisije (EU) 2021/382 in Uredba (ES) št. 852/2004):
Kultura varnosti hrane
Ravnanje s posodo, opremo, sredstva za prevoz/prenos hrane, ki vsebuje alergene
Prerazporejanje hrane
Odprta in jasna komunikacija med zaposlenimi v podjetju, znotraj dejavnosti in med zaporednimi dejavnostmi
S prijavo na dogodek se strinjate s Pogoji uporabe storitev SPOT Svetovanje JV Slovenija.
Vas zanima več o dogodku ˝HACCP sistem - varno delo s hrano in kultura varnosti hrane˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt preko telefona.
Breda Koncilja04. 04. 2024
od 14.30 do 17.30 ure
predavalnica Območne obrtno-podjetniške zbornice Novo mesto
Foersterjeva ulica 10
Novo mesto
najkasneje do petka, 29.3.2024
Predavatelj
Univerzitetna diplomirana inženirka živilke tehnologije, sod...
Preberi več ➝
Predavatelj
Univerzitetna diplomirana inženirka živilke tehnologije, sodna izvedenka in cenilka za živila, z dolgoletnimi izkušnjami iz prakse in izobraževanja.
Povezava do spletne strani evropske kohezijske politike v Sloveniji: https://evropskasredstva.si