Avtor prispevka: Breda Koncilja Objavljeno: 20. december 2022

Ogled primerov dobrih praks na področju šivanja in oblikovanja tekstila

Konec novembra smo v okviru aktivnosti točke SPOT Svetovanje JV Slovenija, v sodelovanju s Sekcijo tekstilcev pri OOZ Novo mesto in OOZ Radovljica, organizirali oglede dobrih praks na področju šivanja in oblikovanja tekstila. V podjetjih Monna Lisa d.o.o. Škofja Loka in Gramatex d.o.o. Zgoše pri Begunjah smo začutili utrip trgovin in pomen novih trendov za prihodnjo sezono. Zelo poučen in zanimiv je bil ogled primera dobre prakse uspešnega družinskega podjetja PRINA, Nataša Pristov s.p., ki je svetovno znano po šivanju in tiskanju štartnih številk. Začutili pa smo tudi turistični utrip mesta Radovljica in njihovega tradicionalnega dogodka v novembru Okusi Radol˝ce.

 

Po že kar običajni prometni gneči okoli Ljubljane smo udeleženci strokovne ekskurzije prispeli na prvo točko, v trgovino Monna Lisa v Škofji Loki, kjer je bil možen ugodnejši nakup pripomočkov za šivanje. Po prijaznem sprejemu so nam predstavili njihovo pestro izbiro pripomočkov za pletenje, kvačkanje, šivanje, vezenje in ostala ročna dela.

Pot smo nadaljevali v Zgoše pri Begunjah, kjer nam je v trgovini Gramatex lastnica Maja predstavila trende za jesen in zimo 2022/2023 ter ponudila ugodnejši nakup metrskega blaga. Gramatex d.o.o. je trgovina, ki se že 30 let ukvarja s prodajo metrskega blaga visoke mode. Poznani so predvsem po modnih in atraktivnih tkaninah višjega cenovnega razreda. Pri klasičnih in standardnih tkaninah pa se trudijo, da so najvišje možne kvalitete po čimbolj dostopnih cenah.

Po prijetnem postanku na OOZ Radovljica pa smo si ogledali primer dobre prakse med gorenjskimi tekstilci, pri podjetnici PRINA Nataša Pristov s.p.. Podjetnica je leta 1991 prevzela podjetje od svoje mame in kot druga generacija izdeluje štartne številke, tako za slovenske naročnike kot tudi za svetovna tekmovanja. Tako kot informacije in izkušnje, ki jih je podjetnica podala udeležencem, je bil zanimiv tudi ogled tiskanja na tekstil in šivanja, ki se izvaja v njihovi obratovalnici.

Slika 1: Ogled podjetja PRINA, Nataša Pristov s.p.

Mesto Radovljica ponuja tudi veliko turističnih doživetij, zato smo nadaljevali s sprehodom po starem mestnem jedru in si ogledali delavnico ter muzej Lectar. V gostilni, ki je bila zgrajena leta 1822, so pred nekaj leti v kleti ponovno obudili dejavnost izdelovanja lectovih izdelkov, kar so nam tudi predstavili.

O načinu sodelovanja med podjetniki, kmeti in ostalimi sodelujočimi v tradicionalnem dogodku z naslovom Okusi Radol¨ce, nam je povedala Marcela Klofutar iz Hiše Linhart s chefom Urošem Štefelinom. Kosilo in druženje v Hiši Linhart, ki se ponaša s Michelinovo zvezdico, je bilo pravo doživetje, ki ga ni mogoče izkusiti vsak dan. Mreženje v tako prijetnem ambientu je bilo sproščeno in koristno za vse prisotne.

Slika 2: Staro mestno jedro Radovljice

Šivilje ter oblikovalci in oblikovalke tekstila so na strokovni ekskurziji doživeli utrip trgovine, tekstilne dejavnosti ter gostinstva in turizma v Radovljici. Medsebojna izmenjava mnenj, izkušenj ter informacij bo podjetnicam in podjetniku pomagala pri nadaljnjem poslovanju, pridobivanju novih strank, predvsem pa pri pridobivanju novih idej za njihove izdelke. Strokovna ekskurzija je bila odlična tudi zaradi izjemne organizacije OOZ Radovljica, njihove predsednice Marije Hudovernik ter strokovne službe Petre Ambrožič in Vesne Odar, za kar se jim vsi udeleženci iskreno zahvaljujemo.


Pripravila:

Breda Koncilja, Območna obrtno-podjetniška zbornica Novo mesto

SPOT Svetovanje JV Slovenija
Vas zanima več o članku ˝Ogled primerov dobrih praks na področju šivanja in oblikovanja tekstila˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt neposredno.

Članki, ki jih dostopate na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT Svetovanje JV Slovenija ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Projekt »SPOT Jugovzhodna Slovenija« se izvaja v okviru JR podporno okolje 2023 in je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.