Avtor prispevka: Vesna Fabina Objavljeno: 02. december 2022

Izmenjava dobrih praks - zaključni dogodek SPOT JV Slovenija


V četrtek, 1. decembra, je ob zaključevanju projekta izvajanja celovitih podpornih storitev v okviru SPOT za obdobje od 2018 do 2022, v poslovni coni TRIS Kanižarica potekal dogodek Izmenjava dobrih praks, zaključni dogodek SPOT Svetovanje JV Slovenija.

Dogodek je bil namenjen podjetnikom, ki so v celotnem obdobju izvajanja projekta SPOT za zagotavljanje celovitih storitev za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij odprli svoja vrata, predstavili svoja podjetja in poslovanje, podpornim institucijam, občinam in drugim, ki so s svojim sodelovanjem omogočile kvalitetnejše izvajanje projekta ter predstavnikom mikro, malih in srednjih podjetij ter potencialnim podjetnikom.

Začel se je s predstavitvijo SPOT – Slovenske poslovne točke, projekta, ki ga izvajajo MGRT, MJU in SPIRIT. Predstavljeni so bili vsi štirje nivoji:

  • Portal spot.gov.si, https://spot.gov.si/spot/.
  • SPOT Registracija, fizične registracijske točke za podporo poslovnim subjektom.
  • SPOT Svetovanje, ki poleg registracij nudi podjetniško svetovanje in regionalno povezovanje - ta nivo sistema SPOT predstavlja 12 regijskih svetovalnih točk SPOT, katerih ciljna skupina so: mikro, mala in srednja podjetja, samostojni podjetniki in potencialni podjetniki JV Slovenije.
  • SPOT Global - nacionalna poslovna točka za pomoč izvoznikom in investitorjem, pod okriljem javne agencije SPIRIT, ki slovenskim podjetjem nudi brezplačne storitve s področja internacionalizacije ter skrbi za koordinacijo in integracijo podjetniškega podpornega okolja.

Sledila je predstavite aktivnosti in doseganje kazalnikov SPOT Svetovanje JV Slovenija v celotnem obdobju izvajanja projekta od 2018-2022. SPOT Svetovanje izvaja vrsto podpornih dejavnosti za podjetništvo. Informira o regionalnih podjetniških aktivnostih, objavlja članke na temo podjetništva, skrbi za objave v e- biltenu Moj spletni priročnik, svetuje pri razvoju poslovne ideje, pri ustanavljanju podjetij, pri prijavah na javne razpise. Organizira dogodke za mreženje subjektov podpornega okolja (šole, zbornice, združenja, zavodi, društva ...), skrbi za sodelovanje z občinami in sorodnimi institucijami ter za čezmejno sodelovanje. Organizira delavnice in podjetniška usposabljanja, organizira dogodke izmenjave dobrih praks in odpiranja podjetniških priložnosti. 


Župani vseh treh belokranjskih občin: župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, župan Občine Metlika Darko Zevnik in županja Občine Semič Polona Kambič, so pozdravili prisotne in poudarili pomen podpore SPOT-a in vseh podpornih institucij podjetnikom pri njihovih začetkih, kot tudi pri nadaljnjem delovanju in razvoju. Poudarili so pomen opremljanja poslovnih con ter podobnih srečanj in mreženj.


Sledilo je predavanje Lorelle Flego: Uspešna poslovna kombinacija in moda za večjo samozavest podjetnikov. Predavateljica je urednica, voditeljica, diplomirana psihologinja ter strokovnjakinja za modo in komunikacijo. Tema predavanja je bila psihologija mode, kako oblačila vplivajo na naše počutje, kako dobro kupovati in pametno potrošiti denar, kako dobro zgraditi osebni slog, kako uporabiti barvno terapijo za boljše počutje. Zanimiva so bila tudi vprašanja udeležencev, ki so vsebino še dodatno popestrila.


Uspešno zgodbo podjetja Čebelarstvo Müller Matjaž s.p. in njihov inovativen produkt BEE QUEEN, ki jo imenujejo tudi naravni botox, je predstavila Vesna Müller. Gre za mlado podjetje, ki nudi čebelje proizvode, med njimi je najbolj prepoznana inovativna krema in serum Bee Queen s čebeljim strupom. Podjetje, ki je prvotno izdelovalo samo naravni belokranjski med, je celoten zaslužek vložilo v razširitev čebelnjaka in v razvoj novih produktov in ker čebelji strup deluje izjemno protivnetno, antivirusno in antibakterijsko, so pričeli s pridobivanjem le-tega. V podjetju so dodelali metodo pridobivanja čebeljega strupa, ki poskrbi, da čebelice živijo naprej po piku. Namesto prodaje pridobljenega čebeljega strupa so se odločili za razvoj izdelkov na njegovi osnovi. Razvili so tudi serum za pomlajevanje videza zrele kože. Stranke so z izdelki zadovoljne, zato načrtujejo nadaljnji razvoj in prodajo tudi v tujino.

Prisotni so srečanje izkoristili še za medsebojno mreženje, pogovore in dogovore o medsebojnem sodelovanju ter izmenjavanje podjetniških izkušenj.

Vas zanima več o članku ˝Izmenjava dobrih praks - zaključni dogodek SPOT JV Slovenija˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt neposredno.

Članki, ki jih dostopate na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT Svetovanje JV Slovenija ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Projekt »SPOT Jugovzhodna Slovenija« se izvaja v okviru JR podporno okolje 2023 in je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.