Avtor prispevka: Vesna Fabina Objavljeno: 30. september 2022

Izmenjava dobrih praks - ogled TRIS Kanižarica in uspešnih podjetij


V petek, 23. septembra 2022 smo si udeleženci dogodka Izmenjava dobrih praks: Ogled PC TRIS Kanižarica in obisk uspešnih podjetij, ki ga je pripravilo SPOT Svetovanje JV Slovenija v koordinaciji RIC Bela krajina in s pomočjo OOZ Črnomelj, ogledali cono TRIS Kanižarica in dve podjetji: LANEA ENGINEERING d.o.o. in PAKLOG d.o.o.. Obe podjetji sta dokaj mladi, a obe nudita zaposlitev več kot tridesetim osebam.

Namen in cilj dogodka je bil ogled in spoznavanje uspešnih podjetij in predstavitev produktov in storitev, spoznavanje podjetniških težav in rešitev, izmenjava izkušenj z namenom vzpostavitve novih poslovnih povezav ter seznanitev z možnostmi širitve in prostih kapacitet v Tehnološko razvojno industrijskem središču (TRIS) Kanižarica .

Preko 20 udeležencev je pozdravil župan Andrej Kavšek, ki je tudi opozoril na aktualna dogajanja, ki vplivajo na gospodarstvo. Direktorica občinske uprave Daniela Nedič Orešič je udeležence seznanila s poslovanjem gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v občini Črnomelj v letu 2021. Sodelavka iz SPOT svetovanja JV Slovenija Vesna Fabina je predstavila aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru točke in opozorila na trenutno odprte javne razpise za podjetnike.

Ogled cone TRIS je vodila mag. Anita Jamšek, vodja projekte pisarne občine Črnomelj. Predstavila nam je zgodovino izgradnje poslovne cone, opremljenost, načrtovane aktivnosti in vlaganja v cono, spremembe, ki jih prinaša načrtovanje 3. razvojne osi ter predstavila delujoča podjetja in proste parcele.

Sledil je ogled podjetja LANEA ENGINEERING d.o.o.. Direktor podjetja Aleš Količ nam je slikovito opisal svoje začetke in postopno rast ter ključne dosežke in sedanje poslovanje. Od ustanovitve s.p.-ja v letu 2010 se ni povečalo le število zaposlenih, temveč tudi sama površina podjetja. Še vedno so v fazi širitve, ki jim bo omogočila večjo konkurenčnost in širitev dejavnosti na več področjih. Gre za mlado ekipo z širokim spektrom specializiranih znanj, ki tvorijo močno strokovno in inovativno jedro podjetja in izdelajo naprave od zasnove do končne podobe in s karakteristikami po željah naročnika.


Sledil je ogled podjetja PAKLOG d.o.o., podjetje z mešanim kapitalom (slovensko italijanskim). Prokurist podjetja, Branko Butala in oba direktorja Andrea Sancin in Patricija Butala, so nam opisali začetke in predstavili proizvodnjo. Paklog d.o.o posluje od januarja 2014 in nudi vse storitve, povezane s pakiranjem in transportom tovora. Osnovna dejavnost podjetja je izdelava lesene embalaže in pakiranje po željah naročnika tako, da pride od točke A do točke B v popolnem stanju. Trenutno je na lokaciji v Kanižarici zaposlenih 32 ljudi. Podjetje Paklog ima svojo poslovalnico tudi na Hrvaškem. Popeljali so nas skozi proizvodne prostore in nam pokazali skladišče za biomaso ter nam predstavili načrte v zvezi s samooskrbno proizvodnjo električne energije.


Ogled podjetij, seznanitev z njihovimi dejavnostmi in poslovanjem, medsebojno spoznavanje in mreženje, ustvarjanje novih potencialov za sodelovanje, pogovor z direktorji podjetij, prenos izkušenj, vse to so udeleženci ocenili kot zelo koristno in kot dogodek, ki bi ga moralo videti več udeležencev, saj marsikdo ne ve, kakšne podjetnike imamo v neposredni bližini in koliko ponuja industrijska cona.

Vas zanima več o članku ˝Izmenjava dobrih praks - ogled TRIS Kanižarica in uspešnih podjetij˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt neposredno.

Članki, ki jih dostopate na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT Svetovanje JV Slovenija ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Projekt »SPOT Jugovzhodna Slovenija« se izvaja v okviru JR podporno okolje 2023 in je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.