Avtor prispevka: dr. Marijeta Kobetič Objavljeno: 13. september 2021

Uspešno smo izpeljali dogodek Izmenjava dobrih praks 2021 – Ogled uspešnih podjetij v Semiču

Semič, 9. september 2021 – V sklopu aktivnosti SPOT Svetovanja JV Slovenija smo, s pomočjo organizatorice Tatjane Aupič iz OOZ Črnomelj, v Semiču organizirali dogodek Izmenjava dobrih praks 2021 – Ogled uspešnih podjetij v Semiču. Dogodek je bil namenjen mikro, malim in srednjim podjetjem in podjetnikom ter potencialnim podjetnikom iz regije JV Slovenija. Namen dogodka je bil ogled dobre prakse, predstavitev produktov podjetnikov, obrtnikov drugim podjetjem oziroma potencialnim podjetnikom in izmenjava izkušenj z namenom povezovanja.

Obiskali in ogledali smo si dva uspešna podjetja v Semiču, ki dobro poslujejo, so v specifičnem lokalnem okolju za vzgled in ki so želela svoje delovanje predstaviti drugim podjetnikom in potencialni podjetnikom. Posebnost pri obeh podjetjih je bil uspešen prenos družinskega podjetja na mlajše generacije, ki zgodbo uspešno peljejo naprej.

Zbrali smo pri podjetju Kambič d.o.o., ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo, montažo in testiranjem zahtevnejše laboratorijske in procesne opreme. Sprejel nas je Gorazd Kambič, direktor podjetja. Predstavil je s čim se ukvarjajo ter navedel njihove zelo znane aktualne partnerje in stranke. Kasneje nas je popeljal v proizvodnjo in nam predstavil posamezne procese. Podjetje je zelo uspešno v svojem delu in konkurirajo s svetovno znanimi podjetji. Njihovi naročniki prihajajo iz celega sveta. Odlikuje jih izjemna natančnost pri vsemu, kar delajo. Vsekakor so vzgled za marsikatero podjetje, ne samo v lokalnem okolju, ampak na nivoju cele Slovenije ali celo sveta. So tudi odličen primer dobrega prenosa družinskega podjetja na mlajše generacije. Sedanji direktor uspešno vodi naprej tisto, kar je njegov oče pričel pred 35 leti.

Ogled smo nadaljevali v Kleti Semiške Penine. Že upokojeni Ivan Simonič nam je obrazložil kako je z dejavnostjo pridelovanja penine pričel in kako je podjetje predal svojemu sinu. Sin Gregor Simonič nam je razkazal klet in ponazoril proces pridelovanja penine. Sledila je degustacija treh različnih vrst penin. Odlični so v poznavanju njihovega produkta in zavedajo se svoje kakovosti in edinstvenosti, ki jo ponujajo domačemu in tujemu trgu. Njihova vizija je, da kakovost penin postane še boljša, vendar se zavedajo, da se to ne zgodi čez noč in da bo za to potreben čas. Vsekakor verjamemo, da bodo to, na podlagi svoje profesionalnosti, tudi dosegli.

Dogodek smo sklenili v Hotelu Smuk, kjer smo imeli kosilo in mreženje.

Udeleženci so dogodek pohvalili. Impresionirani so bili nad uspešnostjo ogledalnih podjetij in dejstvom, da imamo tako edinstvena podjetja v lokalnem belokranjskem okolju. Strinjali so se, da si v bodoče želijo še takšnih dogodkov.

Prednost dogodka je bila lokacija. Vse obiskane lokacije so bile zelo blizu, tako da smo se do njih lahko sprehodili peš. Avtobusni prevoz ni bil potreben, kar je trenutnih razmerah, ko se epidemiološke razmere slabšajo, še kako dobrodošlo. Vsekakor pa smo poskrbeli za varnost udeležencev. Pred pričetkom smo preverili pogoje PCT, vseskozi dogodek nosili maske in se tudi razkuževali.

Menimo, da so takšni obiski podjetij edinstven doprinos k razvoju lokalnega podjetništva in povezovanja. Podjetnikom omogočimo izjemen vpogled v delovanje uspešnih podjetij. Ogromno se lahko naučijo ob gledanju drugih, ki so na podobnih področjih uspeli.

Vas zanima več o članku ˝Uspešno smo izpeljali dogodek Izmenjava dobrih praks 2021 – Ogled uspešnih podjetij v Semiču˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt neposredno.

Članki, ki jih dostopate na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT Svetovanje JV Slovenija ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Projekt »SPOT Jugovzhodna Slovenija« se izvaja v okviru JR podporno okolje 2023 in je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.