Avtor prispevka: dr. Marijeta Kobetič Objavljeno: 19. avgust 2020

Early Warning Slovenia - brezplačna mentorska pomoč podjetjem v težavah

Program brezplačnega mentoriranja Early Warning Slovenia je namenjen podjetjem, ki so se znašla v težavah ali pa se z njimi soočajo in iščejo možnosti izboljšave poslovanja.

Early Warning Slovenia je evropski projekt, ki ga vodi SPIRIT Slovenia. Cilj projekta je zmanjšati število stečajev, ohraniti in kreirati nova delovna mesta, izogniti se ali zmanjšati negativni učinek lastnikov podjetij na družinske člane, promovirati podjetniško kulturo in izboljšati pogoje za podjetništvo.

Slovenija sledi trendom v Evropi, saj je postala deseta članica, ki je vključena v mehanizem zgodnjega opozarjanja na težave. S projektom je začela Danska pred trinajstimi leti in poroča spodbudne rezultate. Več kot polovica družb, ki je bila vključena v program, je preživela brez stečaja. Program bo prilagojen našim razmeram in zakonskim okvirjem. Na spletni strani SPIRIT Slovenia bo dostopen vprašalnik, ki ga bodo podjetja izpolnila, če se bodo želela vključiti v program. Na podlagi rezultata vprašalnika bodo podjetja dobila ustrezno podporo in v primeru resnejših težav ustreznega mentorja. SPIRIT ima trenutno na voljo 22 mentorjev, od tega je polovica profesionalnih svetovalcev in polovica podjetnikov z izkušnjami. To so usposobljeni in izkušeni svetovalci, gospodarstveniki, podjetniki in strokovnjaki, ki podjetnikom brezplačno svetujejo, kako uveljaviti spremembe in se izkopati iz težav.

SPIRIT zagotavlja, da jim je diskretnost pri obravnavi podjetij na prvem mestu.

Po osnovne informacije o vključitvi v program se lahko podjetja obrnejo tudi na dvanajst SPOT točk po celi Sloveniji ali pa k izpolnjevanju vprašalnika pristopijo sama.

Pomembno je, da se za pomoč odločijo samostojno. Pogojev in kriterij za prijavo ni. V program se lahko prijavi katerokoli podjetje, pomoč pa je zagotovljeno brezplačna.


Vas zanima več o članku ˝Early Warning Slovenia - brezplačna mentorska pomoč podjetjem v težavah˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt neposredno.

Članki, ki jih dostopate na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT Svetovanje JV Slovenija ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.

Članek je na voljo tudi za prenos v PDF obliki za kasnejše branje.

Projekt »SPOT Jugovzhodna Slovenija« se izvaja v okviru JR podporno okolje 2023 in je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.