Avtor prispevka: dr. Marijeta Kobetič Objavljeno: 06. maj 2022

Brezplačna spletna delavnica Spletna trgovina skozi oči tržnega inšpektorja je bila uspešno izvedena

V četrtek, 5. 5. 2022 smo v sklopu aktivnosti SPOT Svetovanje JV Slovenija izvedli spletno delavnico z naslovom Spletna trgovina skozi oči tržnega inšpektorja. Predavala je Tina Miklavčič, inšpektorica višja svetnica. Inšpektorica ima dolgoletne izkušnje na področju varstva potrošnikov. Ukvarja se predvsem s področjem sklepanja pogodb na daljavo in sklepanja pogodb izven poslovnih prostorov ter nepoštenimi poslovnimi praksami podjetij v razmerju do potrošnikov.

Delavnica je poslušalce navdušila, saj so pohvalili predavateljičino sposobnost, da zelo zapleteno področje predstavi na izjemno razumljiv in zanimiv način.

Najprej je razložila katere so najpogosteje nepravilnosti s katerimi se pri svojem delu sooča, npr. da podjetja potrošnikom ne posredujejo potrebnih informacij, da funkcija naročilo ni ustrezno označena, da podjetja ne spoštujejo pravico potrošnika do odstopa od pogodbe ali da podjetja zavajajo potrošnike z različnimi navedbami na svojih spletnih straneh.

Pogledali smo pogodbe, sklenjene na daljavo, kakšna so določila takšnih pogodb in kakšne informacije mora podjetje zagotavljati ob sklenitvi takšnih pogodb. Predstavila je tudi druge zahteve, kot so pogodbena določila in splošni pogoji, ki jih pogosto vidimo na spletnih straneh.

Opisala je tudi obveznosti podjetja po sklenitvi pogodbe ter kakšne so določbe v povezavi z nediskriminacijo pri nakupih. Razložila je kaj pomeni pravica potrošnika do odstopa od prodajne pogodbe.

Sledila je kratka predstavitev Vavčerja za celostno vrednotenje okoljskih vplivov (LCA) v izvedbi dr. Rebeke Lukman Kovačič. Analiza življenjskega cikla (LCA - Life Cycle Assessment) je mednarodno standardizirana metodologija, ki se uporablja za analizo vplivov na okolje izdelka v vseh fazah njegovega življenjskega cikla. Je celovita analiza, s katero kvantificiramo različne vplive na okolje in zdravje, ki jih v svojem življenjskem ciklu povzroči nek proizvod ali storitev. Za izdelavo LCA analize je možno pridobiti vavčer, preko katerega je možno sofinancirati upravičene stroške zunanjega izvajalca.

Celotno delavnico ocenjujemo kot dobro, ocena udeležencev pa je pokazala, da je temu res tako.

Vas zanima več o članku ˝Brezplačna spletna delavnica Spletna trgovina skozi oči tržnega inšpektorja je bila uspešno izvedena˝? Napišite nam vaše vprašanje ali vstopite v kontakt neposredno.

Članki, ki jih dostopate na tej spletni strani so bili pripravljeni na podlagi različnih virov, veljavnih v času priprave besedila. V primeru kasnejših sprememb zakonodaje, sodne ali upravne prakse avtorji in SPOT Svetovanje JV Slovenija ne odgovarjajo za ažurnost oziroma uskladitev besedila s kasnejšimi spremembami.